Újra Roquefortban

2013.07.24 19:50

A nagy utazás véget ért és sok-sok élménnyel gazdagodva érkeztünk haza a Gorges du Tarnból, Franciaországból. Remélem, hogy nem csak én, hanem a csoport többi tagja is így érzi. Az előző írásomban már meséltem a roqueforti sajtérlelő pincékről. Ahogy említettem, kíváncsian vártam, hogy mi változott az elmúlt kilenc év alatt. Ezúttal is a Société pincészetébe mentünk, ahol egy új, látogatókat fogadó épület épült az eltelt időszakban. A fény és hangjátékba visszatértek az első alkalommal megismert szereplők, sajnos a földre vetített birkák nélkül.Hogy kik voltak a szereplők? Hát a roquefort sajt legendájának alakjai, a birkapásztor fiú és a szépséges lány. Történt egyszer, hogy a Roquefort körüli hegy egyik barlangja közelében  egy fiatal birkapásztor fiú éppen uzsonnázott. A magával hozott juhtejhez kenyeret evett, amikor meglátott egy szép fiatal lányt a távolban. Annyira megtetszett neki a lány, hogy uzsonnáját hátrahagyva utána indult. Sajnos nem érte utol. Amikor három hónap múlva visszatért, meglátta, hogy a kenyér teljesen bepenészedett, a penész ráterjedt a juhtejre, ami meg is keményedett egy kicsit. Ám annyira éhes volt, hogy mégis belekóstolt. Megdöbbenve észlelte, hogy valami nagyon különlegesen finom dolog született a kenyér penésze és a birka teje egyesüléséből. Így született meg a nevezetes roquefort sajt. Hát eddig a legenda. Ami igaz, az az, hogy a roqueforti pincék levegőjében többféle penicillium roqueforti ( egy mikroszkópikus gomba) él. Ebből sikerült hármat izolálni és ez a három gomba adja a három féle roquefort sajt ízét, állagát. 

Már harmadszor jártam ezekben a sajtérlelő pincékben és mindig megcsodálom azt a munkát, amit a sajtmesterek végeznek.Rettentően felelősségteljes az ő munkájuk. Ők ellenőrzik a sajt minőségét az érlelés során, ők döntik el, hogy mikor lehet csomagolni, mikor jó és kész a sajt.A pincék  állandó hőmérsékletét, páratartalmát  természetes szellőzők, a fleurinek biztosítják, de a sajtmesterek állandóan figyelik az időjárást, a kinti hőmérsékletet, a szelek irányát  stb. és hol kinyitnak, hol becsuknak a kürtők közül néhányat, így szabályozzák a külső időjárás hatásait. 

Újabb nagyon klassz körforgalommal is  találkoztam Roquefort közvetlen közelében. Kétszer is körbementünk, hogy jól megnézhessük a fémből (gondolom fémhulladékból )készült juhászt és birkáit. Persze ott volt a kutyája is. Nagyon tetszett, remek hasznosítása a fémhulladékoknak.