2009-ben, a Comenius program keretében, diákjaimmal elutazhattunk Cerizay-be, a partneriskolába.A tanulók közösen munkálkodtak a társasjátékon. A francia kollégák pedig örömmel tartottak nekünk bemutatót és kóstolót a régió termékeiből. (Megjegyzem, amikor a külföldi partnerek jöttek hozzánk, mi is átvettük ezt a hagyományt és a csabai és a gyulai kolbászt, a békési szilvapálinkát mi is megismertettük velük, sőt tartottunk borkóstolást a magyarországi összes borvidék egy-egy borából is)
Cerizay-ben a Poitou -Charentes régió sajtjait is megkóstolhattuk. Nem csak mi,felnőtt kisérők, hanem az iskolai menzán a tanulók is kaptak ízelítőt a helyi sajtokból.Az ember nem is gondolná, hogy hány különböző sajtot lehet itt találni.:
- Le Carré du Poitou: ez egy puha kecskesajt, amit 4 hetes érlelés után fogyasztanak. A formájáról kapta a nevét, tehát négyszögletű, általában 250 grammos.
-Le Chabis: szintén kecskesajt, kb 100 grammos, 20 napig érlelik.
-Le Colummiers: Ez nyers tehéntejből készül, brie sajt féle, amit eredetileg nem gyártottak ebben a régióban. Állítólag csak azért készülhet itt, mert nincs elég tejelő tehén Ile-de -France régióban.Azt mondják, ez a második legtöbbet fogyasztott sajt Franciaországban.
-La Faisselle:ez egy friss sajt, amely készülhet tehén, kecske vagy juh sajtból is. A nevét arról az edényről kapta, amiben lecsepegtetik. Eredete nem védett, ezért készülhet máshol is.Gyakran mint "sós desszert" -t fogyasztják, sózva, borsozva, metélőhagymával fűszerezve, de igazi desszertnek is mézzel vagy csak simán cukorral megszórva.
-Bûche du Poitou:hosszúkás ,átlag 30 cm-s, faághoz hasonló formája miatt nevezik így (hasonlít a karácsonyi fatörzs süteményre).Pasztőrözött kecsketejből készül, a kérge kicsit kékes színű. Egy hónapig száraz pincékben érlelik.
-Le Chabichou du Poitou:ez szintén kecskesajt, kimondottan Deux- Sevres megyéből, ahol Cerizay is található.
Ezek a leginkább ismertek errefelé. Ezekből kaptam én a hazautazásunk előtt egy -egy darabot egy tálcához erősítve,folpackkal leborítva, hogy szépen mutasson. A csoportunk nem külön busszal utazott, hanem egy cseh busztársaság buszával jöttünk Párizsból Budapestre. A sajtokat tálcástól betettem a böröndömbe, ami a busz csomagtartójában utazott. Már a prágai átszálláskor is gyanús illatokat árasztott a csomagom, de a mikor Budapestre érkeztünk és a sofőr kinyitotta a busz csomagtartóját, a sajtok böröndömből kiszivárgott"illata" már olyan erős volt, hogy szinte mellbevágott mindenkit. Persze hátra volt még a vonatozás is hazáig. Mondanom sem kell, hogy a ruháim, amikor kicsomagoltam, szintén nem Chanel illatot árasztottak. Természetesen minden ki kellett mosnom és a böröndöt is szellőztethettem volna sokáig, ha ki nem kellett volna dobnom, mert amúgy teljesen tönkrement, eltörtek a kerekei, stb.
Ennek ellenére nagyon örültem, hogy ezeket a sajtokat megismerhettem és kóstolhattam, hiszen egyébként nem hiszem, hogy lett volna erre lehetőségem.