Sajtról sajtra

2015.06.23 14:13

     carte AOC        « Comment voulez-vous gouverner un pays où il existe 246 variétés de fromage1 ? ». "Hogyan akarnak kormányozni egy olyan országot, ahol 246 fajta sajt létezik?" Állítólag De Gaule tábornok mondta ezt, de tulajdonították már ezt a mondást Churchilnek is. Mindenesetre ennél biztosan több féle sajt létezik Franciaországban. A franciák nagy sajtfogyasztók, a statisztikák szerint évente fejenként kb. 24-25 kg sajtot fogyasztanak.Persze ott is folyik vita arról, hogy mennyire egészséges sok sajtot fogyasztani, de a vitának nincs győztese. Ahol majdnem ezer  különböző sajt van, ott nehéz belőle keveset enni. Ahogy nálunk is, úgy Franciaországban is drágábbak a jó sajtok, de nem megfizethetetlenek. A legelterjedtebbek a lágy sajtok, mint a camembert, coulommiers, munster vagy a kicsit  keményebbek , mint az ementáli és a compté. Szinte minden régiónak van saját sajtja. Van a sajtoknak napja is Franciaországban, március 29-e. Én valahányszor Franciaországban jártam vagy járok, mindig igyekeztem és igyekszem újabb és újabb satfajtát kóstolni, de persze sosem fogom mindegyiket megízlelni. A piacokon is kedvenc tevékenységem, hogy a helyi sajtkészítők temékeit is megkóstolom. Már talán írtam valahol, hogy a francia piacokon sokféle dolgot kóstolhatunk

Rockfortban, a sajtérlelő pincékben már háromszor jártam, de az én kedvencem a camembert.Talán nem sokan tudják, hogy Camembert egy kis város is Normandiában.A városka igen régi, a Karoling dinasztia  idején már létezett.Egy bizonyos frank férfi, akit Membertnek hívtak, egy hatalmas földterület tulajdonosa lett. A középkorban ezt a területet "Champs de Mambert" azaz Membert  mezői néven ismerték. A XVI.században az egyházi iratokban Campo Mauberti néven jegyezték a települést és ez változott sok nemzedék alatt a mai Camembert-re. A legenda szerint egy bizonyos Marie Harel  egy paptól kapta annak a sajtnak a receptjét, ami ma a városka nevét viseli. A forradalom idején azokat a papokat, akik nem esküdtek hűséget az új köztársaságnak, száműzték. Bonvoust abbé Brie-ből származott, egy Párizs közeli régióból. (Megjegyzem a brie sajtot is ismádom, de arról majd legközelebb.) Ez a régió híres volt már akkor is a sajtjáról. A hölgy felajánlotta menedéknek a száműzetés elkerülésére a farmját és cserébe az abbé megosztotta vele a "titkot". 

A boltban mindig csodálkozom azon, hogy engedik Camembert néven forgalomba hozni a nem Camembert-ből származó sajtokat is. Franciaországban szigorúan szabályozzák a névhasználatot. Csak a normandiai tehenek friss tejéből készülhet a camembert sajt,természetesen csak Camembert megyében. Kb. három hét alatt készül el, a penicillium camemberti nevű baktériumot adva a tejhez.

Milyen is az igazi camembert? Legalább 250 g, 45 % zsírtartalmú, mindig kis faháncs dobozban csomagolva. Ha megtapintjuk, akkor puha, lágy. Erőteljes illatú. Tele A, B1,B2, B12 és C vitaminnal, ásványi sókkal, kalciummal,foszforral.Egy ilyen doboz kb.700-800 kalória,tehát 1/8 doboz, azaz egy adag kb.90 kalória.

Hogyan együk? Az a jó ,ha 8-9 fokon tudjuk tárolni. Fogyasztás előtt legalább egy órával ki kellene venni, mert az ideális tálalási hőmérséklete 18 fok.Azt szokták mondani, hogy a sajtokhoz általában vörös bor illik, de inkább a fehér bor jó hozzájuk. Viszont a camembert-ről az a hír, hogy  nem szereti a bort.Ha mindenképpen akarunk hozzá bort választani, az legyen könnyű,gyümölcsös és soha sem valami testes, nehéz bor.Normandiában leginkább a Cidre brut, azaz a száraz almabor  vagy egy jó kis Calvados , azaz az almapálinka a kisérője.Aranyszabály náluk, hogy helyi terméket helyi termékkel társítanak. A Cidre és a Calvados is Normandiából való.Egy jó  magos kenyérrel,ősszel friss szőlővel isteni, de azt mondják, hogy mézes kenyérrel is finom, sőt pirítóssal aperitívnek is kiváló. Mézzel még nem próbáltam. Remélem mások is szeretik ezt a sajtot.

 

Készíts ingyenes honlapot Webnode