Provence és ami eszembe jut róla 2.

2016.10.27 14:49

Előző írásomban már elkezdtem bemutatni, hogy mi jut eszembe az én( és gondolom, még mások)  kedvenc francia régiójáról, Provence-ról.Ha az e tájon töltött időre emlékszem, szinte látom magam előtt, ahogy a platánok árnyékában a férfiak pétenque-ot játszanak, a kabócák reszelnek és a kávézók, éttermek teraszán, a kis asztaloknál a pastis-t iszogatják az emberek.

 A kabócákról már írtam az előző bejegyzésemben, most a pastis(pasztisz) lesz a témám. 

Hogy mi ez az itóka? Ez Dél-Franciaország kedvenc aperitívje.A szó "pastis" provanszál nyelven keveréket jelent. Ebben az italban a szabályok szerint az alkoholt zöld ánizzsal, csillagánizzsal és édesköménnyel ízesítik, valamint adnak hozzá édesgyökér kivonatot is.Minimum 40 % az alkoholtartalom, a pastis de Marseilles ennél erősebb,45 %.Az általában sárga színét színező adalékkal érik el, de létezik csak színezés nélküli, fehér is.A felmérések szerint a franciák  évente 130 millió litert isznak meg belőle, fejenként kb 2 litert. Aperitívnek fogyasztják, azaz étvágygerjesztőnek. Egy rész pastis-hoz 6-8 rész hideg vizet adnak, jégkockával.Franciaországban a vendéglátó helyeken ez 2 cl pastis-t jelent. Amikor a likőrhöz hozzáöntjük a tetszés szerinti hideg víz mennyiséget, a színe akkor válik sárgássá, tejszerűvé. Sok márka kapható a boltokban, a sörözőkben, bárokban. Néhol csak egyszerűen "jaune"(zson) azaz sárga néven emlegetik és így rendelik a pincértől:" un jaune s'il vous plaît."

Van, amikor csak a márka nevét mondják:un Ricard vagy pl Marseilles környékén, provanszál nyelven : un pastaga. Néha nálunk is lehet kapni a boltokban, elég drága, de egy üveg pastis nálunk már évek óta kitart. Csak nyáron, nagy melegben iszunk belőle egy aperitívet alkalomadtán. Ez nem az az ital, amellyel egész este, baráti beszélgetéshez koccintgat az ember. Vannak, akik nem is szeretik, éppen az ánizsos íze miatt. Egyébként a déli országok közül jó párban van hasonló, ánizsos ital:Elég csak a legismertebbre, a görög uzóra gondolni. Franciaországban számtalan koktél készítéséhez is használják. Én ezek közül kettőt kóstoltam. A pastis-hoz menta szörpöt adva a perroquet(peroké) papagáj nevű koktélt kapjuk, ha gránátalma szörpöt adunk hozzá, akkor a tomate(tomat) azaz paradicsom nevűt.Mindkettő finom, szerintem.

Fernandel, a franciák egyik híres komikus színése mondta apastis-ról" Le pastis est comme les seins: un, c'est pas assez, et trois c'est trop."Azaz "  A pasztisz olyan, mint a keblek , egy nem elég, három pedig túl sok."