Itt az ideje, hogy együnk is!

2013.03.17 18:34

Már meséltem a burgundiai boros élményeimről és ásványvizes kalandjaimról is, de nem meséltem még az ennivalókról. A franciák nagy gourmand hírében állnak, szeretnek jókat  enni,inni.Azt mondják, hogy a francia konyha nagyon híres a világban.Igen, de nem  egyetlen francia konyha van,hanem sok , mert minden régiónak megtaláljuk a saját specialitásait. Chalon- sur- Saone-ban, az előzőekben már említett vívóversenyekkor a verseny végén mindig rendeztek egy gálavacsorát az edzőknek, a zsűritagoknak, a delegációk vezetőinek.Nekem is volt szerencsém ilyen vacsorákon résztvenni.Akkoriban igencsak keveset tudtam még a "savoir-vivre á table"-ról, azaz az asztalnál való viselkedési szabályokról. Persze, nem olyasmire kell gondolni, hogy nem tudtam volna, hogy mire való a kés, villa, kanál, szalvéta stb. Igaz, ezekből volt néhány az asztalon, hiszen a menükártyán szerepelt kétféle előétel, a főétel, a sajtok és a desszert és persze az italok, az aperitívtől az étkezést záró konyakig. Ennek megfelelően mindenféle evőeszközből és pohárból többféle is tartozott a terítékhez. A jól bevált taktikát  alkalmaztam én is, azaz az evőeszközöket kivülről befelé haladva használtam.Na persze a tányérok előtt is volt néhány.És tudtam azt is, hogy a legnagyobb pohár a vizes, a kisebb pohár a fehér boros, a közepes a vörös boros De be kell vallanom, azért lényeges "apróságokat " nem tudtam az első alkalmakkor.Lássunk egy pár ilyen apró szabályt,amit nem árt ismerni ha "franciául " vendégeskedünk és eszünk valahol: 

  1. Nem szokás "bon appetit" kívánni,csak legfeljebb otthon, családi körben.
  2. A salátát soha nem vágjuk késsel, a sajtot viszont csak késsel vágjuk,  villát nem használunk.
  3. A sajtot a késsel  tesszük egy letört  darab kenyérre, de nem kenjük rá, csak úgy falatonként esszük.
  4. A fogpiszkáló használata is tilos az asztalnál, nem is tesznek az asztalra.
  5. Ha úgy gondoljuk, hogy eleget ittunk az italunkból, akkor hagyjuk a poharunkat teli, ne igyuk ki, mert akkor újra töltenek.Ebből baj lehet!
  6. Mivel minden fogásból illik enni, nem kell mindjárt az előételnél jól lakni.
  7. Ha meghívnak bennünket vendégségbe, nem illik pontosan érkezni, inkább 10-15 perccel később érkezzünk. Korábban semmiképp.Francia barátnőm szerint, ha a franciák este hatra beszélnek meg egy talállkozót, vacsorát stb, akkor az azt jelenti, hogy hat előtt soha, de hat után bármikor.Ez azért nem teljesen igaz, fél óránál többet már nem illik késni.
  8. A vendégségből való eltávozást sem hirtelenkedik el a franciák. Nem ugranak fel az asztaltól, bejelentik, hogy nemsokára elmennek, de beletelik még egy kevés időbe mire valóban elindulnak.

Nyilván sok egyéb szabály is van,de ezek zöme nálunk is létezik. Tudjátok, a tele szájjal nem beszélünk tipusúak. Legközelebb néhány receptet is megosztok a blogomon.