Húsvét

2018.03.26 10:18

Most is aktuális lesz hamarosan :Húsvétkor

Ahogy nálunk Magyarországon, Franciaországban is vannak húsvéti ételek. Náluk is a tojás,a sonka, a bárány és a nyúl a "főszereplő" az asztalon. Most olyan ételek receptjeit osztom meg veletek, amelyeket mi is könnyen elkészíthetünk. Kérdezhetitek, hogy miért együnk húsvétkor "franciául"? Nem is gondolom én, hogy a mi hagyományos ételeinket cseréljük ki franciára, de ha már meguntuk a sonkát, tojást á la hongroise, vagy maradt belőlük és éppen azon gondolkodunk, hogy mit kezdjünk a maradékkal, hát ezeket is ki lehet próbálni.

PÂTÉ DE PÂQUES

 Azaz húsvéti pástétom. Erre az ételre mondják, hogy amilyen szép, épp olyan jó is. Régebben előételnek adták húsvétkor, de manapság túl nehéz ételnek találják és ezért inkább főételként fogyasztják valamilyen salátával.

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg darált sertéshús( lehet vegyesen sertés és marha is, esetleg baromfi)Csinálták bekevert

 kolbászhúsből is régebben.

2-3  vastag szelet  füstölt sonka (lehet maradék, amit felkockázunk), ha valaki nem eheti a füstölt dolgokat, bármilyen sonka jó

3 mogyoróhagyma (lilahagyma)

2 gerezd fokhagyma

5-6 tojás(a forma hosszától függően)

petrezselyem, só, bors és ízlés szerint még rakhatunk egyéb fűszereket is,pl: rozmaring , kakukkfű stb, de semmiből ne túl sokat

1 kispohár konyak( ez el is maradhat)

Egy kevés olaj vagy vaj

kész leveles tészta, vagy gyúrhatunk  tésztát 40 dkg liszt,20 dkg margarin, 1 tojás, 1 dl tej , egy csipet só felhasználásával

zselatin, egy kevés vaj v. margarin a forma kikenéséhez

Elkészítés:

Kockázzuk fel a sonkát, daraboljuk apróra a petrezselymet, a hagymákat. Egy kevés olajon pároljuk meg a hagymákat és a petrezselymet.Adjuk hozzá a darált húshoz majd keverjük bele a sonkakockákat is. Öntsük hozzá a kispohár konyakot is( ha van),tegyük bele a fűszereket, sót, borsot és egy tojással keverjük alaposan össze, jusson a zöld petrezselyemből és a füstölt sonkából is mindenhova.Kóstoljuk, ízesítsük, ha még kell. Közben főzzök meg a tojásokat keményre és szedjük le a héját is. Miután jól összekevertük a "tölteléket" nyújtsuk ki a tésztát és kb 2/3 részével béleljük ki a kissé kivajazott pástétom formát,( ha nincs olyanunk , az őzgerincforma is jó) szabjuk jól bele ,a lelógó darabokat ollóval is körbenyírhatjuk.Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.Tegyük a töltelék felét a formába, beborítva a tojásokat, majd fektessük a közepére a kemény tojásokat hosszában, kb, mint a stefánia vagdaltnál.Ezután tegyük rá a töltelék másik felét. Símítsuk el és a tészta maradékával fedjük le, a széleit jól nyomkodjuk össze.Egy tojás sárgájával kenjük le a tésztát, majd a közepére késsel vágjunk egy kis lyukat és alufóliából alakítsunk kis "kéményt". Tegyük az előmelegített sütőbe, lassan csökkentve a hőmérsékletet, ha nagyon gyorsan pirulna a teteje. Lefedhetjük alufóliával is. Süssük kb 1 h 15 percig. Ezután hagyjuk kihűlni a patét, készítsük el a zselét a zselatinból és a kis alufólia kéményen öntsük be a lyukon, míg megtelik. Ezután tegyük hidegre a pástétomot, legjobb, ha csak másnap szeleteljük. Ez a "kéményesdi"el is maradhat, akkor nem lesz aszpik a tészta és a pástétom között, de úgy is mutatós, finom és gusztusos. A maradék sonka és keménytojás jól felhasználható.Ha kész leveles tésztát használunk, akkor elég gyorsan össze is állítható, a legtöbb időt a sütés veszi igénybe.

 

Tourte de Pâques

Ez egy változata a húsvéti pástétomnak.A tourte azt jelenti, hogy töltött lepény.

Hozzávalók a tésztához: 8 személyre

40 dkg liszt, 20 dkg puha vaj v. margarin, 2 tojás sárgája, egy csipet só, 3/4 pohár víz.

A töltelékhez: fejenként egy tojás, 60 dkg csiperke gomba , 3 szelet sonka, 3 mogyoróhagyma(szerintem jó a mi vöröshagymánk is)

2 dl tejföl, só, bors, egy kevés vaj

Elkészítés: 

Gyúrjuk meg a tésztát, azaz tegyük a lisztet, a sót és a vajat egy tálba, morzsoljuk el , majd tegyük hozzá a tojások sárgáját és gyúrjuk össze a vízzel is mindaddig, míg homogén tésztát kapunk. Formáljuk kis bucivá és hagyjuk pihenni. Főzzük meg a tojásokat keményre, szedjük le a héját és hosszában vágjuk ketté.Tegyük félre.A hagymákat daraboljuk apróra, kevés vajon v.olajon dinszteljük meg, tegyük hozzá a kockára vágott sonkát , adjuk hozzá a feldarabolt gombákat is. Sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk, míg a levét el nem főtte.Ezután adjuk hozzá a tejfölt és éppen csak "rottyantsuk"össze, majd vegyük le a tűzről.Hagyjuk kihűlni. 

A tésztából nyújtsunk két körlapot, az egyik legyen egy kicsit nagyobb, mint a másik.Egy kerek tortaformát kenjünk ki, az aljára tegyük a nagyobb tésztalapot.Kicsit szurkáljuk meg villával és aztán tegyük rá a sonkás, gombás keveréket.Ezután a félbevágott kemény tojásokat virágalakban rakjuk rá körbe-körbe, a vágott felével lefelé fordítva. Ezután tegyük rá a másik tésztalapot, a széleit kenjük be vízzel és jól tapasszuk össze az alsó lap szélével. A közepén csináljunk kis lyukat a késsel, hogy a gőz a sülés közben távozhasson.Maradék tésztadarabokkal lehet díszíteni, különböző formákkal. Kenjük be tojássárgával a tészta tetejét. Süssük 200 fokon 40 percig, de ügyeljünk rá, hogy ne piruljon meg túl hamar a teteje. Ha úgy látjuk, tegyünk rá alufóliát, ha túl gyorsan pirulna.

A megunt sonka, tojás itt is, de  egy kicsit másképpen. Ha az ember nagyon ráérne és lenne kicsi tortaformája, akkor meg lehet ezt csinálni egyenként, személyenként külön, külön is. Egyébként pedig szeleteljük úgy, mint a tortát.Ehhez is jó valamilyen saláta..