A fatörzs A libamáj osztriga gesztenyével töltött pulyka

Francia karácsony

2021.12.10 13:20
 
Bárhol a világon, ahol ünneplik a karácsonyt, rengeteg hagyomány kötődik az ünnephez. Az előző bejegyzésemben már írtam a provence-i tradíciókról. Franciaország bizony elég nagy ország ahhoz, hogy  akár minden régióban más és más ünneplési szokások legyenek, vagy ugyanaz a hagyomány különböző módon éljen tovább.Ünneplik a vallásosak és nem vallásosak egyaránt. A keresztények Jézus születésére emlékeznek, másoknál már inkább alkalom a családi együttlétre, egymás megajándékozására.
 Talán a nevezetes desszert, a karácsonyi fatörzs La bûche de Noël )az, ami mindenhol megtalálható az ünnepi menüben, mint a családi otthon, a családi tűzhely szimbóluma. Régen ugyanis hatalmas fatörzset gyújtottak meg a nagy kandallókban, de miután ezek eltűntek, már csak ez a süti emlékeztet rá.
 A  père Noël,  (Karácsony Apó)  aki a kéményen keresztül érkezik az ajándékokkal, és aki olyan jó ismerőse a mai gyerekeknek is, többféle változatban létezik. L'Olentzero a neve baszkföldön,Saint Nicolas Lotaringiában és Elzászban, le Père Janvier Burgundiában. A közös bennük, hogy mindegyikük hoz ajándékot, valami jutalmat a gyerekeknek a kéményen keresztül érkezve. Az ajándékokat vagy a kandallóra tett "zoknikban" vagy a fenyőfa alatt találják meg. Egyébként fát már a Kelták is díszítettek, téli ünnepükre,mint az élet szimbólumát.A  fenyő díszítésének szokása Elzászból származik. 
A mindenhol megtalálható fatörzsön kívül is vannak még olyan hagyományok, melyeket általában Franciaország majdnem minden részén(Provence-ról külön írtam) megtalálhatunk.Ilyen a nálunk szentestének nevezett réveillon a családi nagy vacsorával és ajándékbontással. Általában előételnek osztrigát, libamájat vagy kacsamájat  esznek. Ezek egyike sem olcsó, persze, de egyszer egy évben sok francia érzi úgy, hogy mégis megveszi az ünnepi vacsorához.Persze ezekhez is jó bor dukál. Amikor francia barátainknak Tokaji aszút ajándékoztunk találkozásaink alkamával, mindig megjegyezték, hogy milyen jó lesz majd a karácsonyi libamájhoz.A főétel gesztenyével töltött pulyka vagy kappan, de lehet valamilyen vadhús, vagy hal is. 
A húsokhoz jóféle vörösbort isznak, ilyenkor a jobb évjáratúakra sem sajnálják a pénzt. A halhoz persze inkább a fehér bor való.Aztán a nevezetes desszert , a fatörzs következik, ami egy töltött, általában csokival bevont piskóta tekercshez hasonlít..Ehhez pezsgőt  bontanak. Az a szokás, hogy ilyenkor(is) sokáig az asztal körül maradnak.Az aperitivet még a nappaliban isszák meg, de utána  mindent az asztalra készítenek és nem hagyják el az asztalt jó sokáig.