Eszik, nem eszik?

2015.11.20 13:01

Nagyon régen írtam már a blogomra. Olyan sok váratlan, tragikus esemény történt a világban és körülöttem is, hogy teljesen elnémultam.Ezentúl igyekszem rendszeresebben jelentkezni.

Nem régen olvastam egy cikket a Szeretlek Magyarország.hu lapon, amelyben olyan magyar  ételekről írtak, amelyeket a külföldiek furcsának találnak és  amelyektől irtóznak. Egy néhány felsorolt étel esetében magam is tapasztaltam hasonló reakciókat, de nem mondanám, hogy mindegyik megállapítással egyetértek.Amikor francia, portugál és bulgár  diákokat fogadtunk az iskolában, egész héten szerettünk volna u.n magyar ételekkel kedveskedni nekik a menzán. A gyümölcs leves, ami a magyar gyerekek egyik kedvence, nem aratott sikert. A túrórudit megették, de nem voltak érte nagyon oda.Legjobban a rakott krumpli ízlett nekik. Az én francia barátnőm a pörkölteket is szereti, meg a lecsót is.

 Az említett cikk írója jelezte, hogy megállapításai szubjektívek. Én csak a franciák esetében rendelkezem tapasztalatokkal, így amit írok, csak rájuk vonatkozik.

Kezdjük mindjárt a disznótoros dolgokkal.Már maga a disznóvágás is rémísztően hat az érzékeny külföldiekre, állítja az említett cikk, hát még az asztalra kerülő fogások. Amikor Perpignanban( Franciaország) voltam ösztöndíjas, részt vehettem egy katalán disznótoros vacsorán. Tehát disznótor volt, legalábbis azon a vidéken. Mi szokott asztalra kerülni Magyarországon ilyen alkalmakkor? Hát hurka, kolbász biztosan. A franciák igen ismert étele a boudin blanc és a boudin noir.

A boudin noir(véres hurka)-ról azt írja a lexikon, hogy ez az egyik legrégebbi ismert hentesárú,állítólag az ókori  görögök találták ki. Összetevői a disznóvér, disznózsír és fűszerek.Több variációja létezik Franciaországban. Ismert a la tuade du cochon kifejezés is, ami a disznóvágás francia neve.  

A boudin blanc ugyan nem úgy készül, mint nálunk a hurka, de kinézetre nagyon hasonlít hozzá, éppúgy, mint az andouille és andouillette. Bélbe töltik, az összetevők között van szalonna, disznózsír , disznóhús darálva stb.

Az említett cikk szerint a külföldieket ki lehet kergetni a világból a belsőségekkel, pl.zúza, máj , vese , velő, stb. A franciákra ez biztosan nem igaz. Persze nem zúzapörkölt szerepel az étlapokon, hanem pl. salade de gésiers, azaz zúza saláta.

De ettem, sőt készítettem is szárnyasmájjas salátát, azaz salade de fois de volaille, ami szintén francia étel.

Mi, magyarok szeretjük a belsőségek egyik leginkább megosztó példáját, a pacalt is, általában pacalpörkölt formájában.Franciaországban is ehetünk pacalt, számtalan elkészítési módja használatos. Azt lehet mondani, hogy régiónként léteznek pacal specialitások. Pl : Tripes á la marseillese, á la Caen, basquaise, charentaise , á la catalan stb. Azaz, pacal marseille-i módra, caen-i módra, baszk pacal,  pacal charente-i módra, katalán módra stb.

A képen a katalán módra készült pacal látható. A Gorges du Tarn-ban, Les Vignes-ben megkóstoltuk a helyi specialitást, a Tripoux-t,a bárány vagy borjú bendőből készült , fűszeres hússal töltött "gömböckéket, amit még konzervben is árulnak. Ez a fogás nekem nem igazán ízlett, de persze, ízlések és pofonok különbözőek.Sokan szeretik a csülkös vagy körmös pacalt nálunk Ez is létezik Franciaországban.

Kedvelt magyar étel a vese-velő.A vese ugyancsak kedvelt belsősége a franciáknak, számtalan elkészítési módja ismert és az éttermek étlapjain is megtaláljuk. Pl: Rognons de porc á la biere, azaz sörös sertés vese.Készülnek fogások bárány veséből is.Ugyanígy megtaláljuk a francia ételek között a velőt is.Tehát a belsőségekkel nem lehet megrémíteni egy franciát, legfeljebb csak úgy, mint nálunk, van aki ott sem szereti ezeket az ételeket.

Az én francia ismerőseim szeretik a töltött káposztát, a hortobágyi húsos palacsintát, a pörkölteket,a gulyást, a halászlét, de ami igaz, igaz, nem szeretik a panírozott, rántott mindenféléket, ami sajnos a magyarországi éttermekben túlteng. Mindent rántunk, panírozunk és még esetleg mellette töltünk is és úgy rántjuk.Na ezekkel valóban el lehet őket rémíteni.

Az eszem-iszom rovatban majd megosztok néhány receptet az említett ételekből.