Elzász

2017.03.28 13:33

 Barátainkkal már javában szervezzük az idei franciaországi nyaralásunkat.

Ezúttal elsőként Elzász lesz az uticél.Ez a régió még ismeretlen számomra is, hiszen eddig csak átutazóban jártam arra. Természetesen, mint mindig, igyekszem előre felkészülni az útra. Egy hetet fogunk eltölteni Colmar-ban, az elzászi borok fővárosában. A burgundiai borokat volt szerencsém megismerni, már írtam is róla a blogon, de az elzásziak még ismeretlenek. Ezért aztán kicsit utánanéztem a dolognak, hogy ha már ott járunk, ne legyünk teljesen tudatlanok, ha szembejön velünk egy jó kis elzászi bor. Általában, Franciaország más borvidékein a borok a nevét az adott terület, a dűlő, esetleg a település vagy régió neve adja. Az első, amit felfedeztem, hogy ez Elzászban nem így van. Ott a szőlőfajták neve látható a palackon. Ez a palack pedig kötelező jelleggel az úgynevezett  la flûte d’Alsace , amit mi hosszúnyakú üvegnek nevezünk. Az elzászi borokat 7 szólőfajta adja:le Sylvaner, le Pinot Blanc,le Riesling,le Muscat d'Alsace,le Pinot Gris,le Gewurtztraminer,le Pinot Noir. 
 Van köztük ismerősnek hangzó, hiszen a Rizling, a Pinot Noir, de még a Pinot Gris is olyan, amivel találkozhatunk itthon is. Aztán felfedeztem, hogy a Sylvaner talán a zöldszilvánival egyezhet, a Gewurtztraminer pedig talán a tramini lenne? Persze nem vagyok benne biztos.Azt olvastam róla, hogy ez utóbbi az elzászi borok sztárja, mind közül a leghíresebb. Ha végignézzük a fajtákat, az is látható, hogy egyetlen vörös bor van köztük, a Pinot Noir.
Na persze, jó francia szokás szerint,  mindegyiket  valamilyen ételhez  illesztik, nem mindegy, hogy mihez, mit iszunk.Nálunk a pincérek, még mielőtt megrendelnénk az ételt, máris kérdezik, hogy milyen italt hozhatnak. Rettentően elcsodálkoznak, ha az ember azt válaszolja, hogy majd ha már tudom, mit eszek, akkor mondom meg, hogy mit kérek inni.
Szóval a Sylvaner-t felvágottakhoz, halakhoz, tenger gyümölcsihez igyuk. A Pinot Blanc-t ihatjuk bármilyen ételhez, a Rizlinget pedig a halakon kívül a choucrout-hoz (savanyúképosztás elzászi specialitás) fogyasszuk. A Muscat aperitivnek való és jól illik a spárgából készült fogásokhoz. A Pinot Gris-t a vadhúsokhoz, libamájhoz, de  más sültekhez is jó inni.A gewurtztraminer-t pedig szintén aperitivnek, sajtokhoz, exotikus konyhai fogásokhoz társítsuk.Az egyetlen vöröset pedig vörös húsokhoz, vadhúsokhoz illetve felvágottakhoz, sonkákhoz illik fogyasztani.
Na ezek után már biztosan eligazodunk majd a borválasztékban.